de todo un pouco

sábado, 8 de xuño de 2013

CAÑAS


                                            

  Ahora que se achega o verán,  aproveitamos para facer numerosas xuntanzas familiares por iso vos vou deixar  unha receita que inda que un pouco laboriosa non e moi complicada de facer.
            Aclarar tamén que as miñas cantidades son aproximadas, xa que a maioría de estas receitas son de moitos anos atrás, transmitidas  de uns a outros sen cantidades exactas.

Estou a falar das famosas cañas

 

                                    INGREDIENTES:

Para a  masa:
                                               ½ kg de fariña
                                                Unha mestura de auga e leite a partes iguales
                                                Tres ovos
                                                ½ vaso de aceite.
                                                1 sobre de lavadura en po

Para a crema pasteleira:
                                                 6 culleradas de azucre
                                                 4 xemas de ovos
                                                 ½ litro de leite enteiro
                                                 4 culleradas de maicena
                                                  1 pau de vainilla
                                                 A pel dun limón raiada
                                          
MANEIRA DE FACELAS:

                Primeiro facemos a masa para a cañas, para elo, poñemos nunha cunca o ½ kg de fariña.                   En unha tixola, poñemos o medio vaso de aceite a quentar, sen que chegue a ferver, e engadímoslle un anaquiño de pan para que lle quite o sabor a o aceite, sacamos o pan e vertemos o aceite enriba da fariña e mesturámolo ben con ela.
                Batemos os ovos e engadímolos a mestura de auga e leite, quentamos un pouco remexendo constantemente para que o  ovo non se nos calle, hasta obter unha temperatura axeitada para amasar.
                Esta mestura ímola botando sobre a fariña e amasamos hasta que a masa non se nos pegue as mans nin a paredes da cunca, e que as masa nos quede con unha consistencia bastante forte para deixarse traballar para facer a cañas.
               Tapámola con un pano e deixámola repousar mais ou menos unha hora a poder ser cerca de unha fonte de calor para que  a masa non perda o calor.
                Partímola en dous anacos e estirámola con un rodillo en cima do mármore , cortámola en tiras de mas ou menos uns 3 ou 4 cm e envolvémola nos tubos, procurando que nos queden ben cerradiñas para que logo non nos perdan a crema.
                 En unha tixola votamos aceite abundante e botámolas a fritir, a fogo medio ,hasta que nos queden ben douradiñas. Cando xa as temos fritas sacamos os tubos e reservámolas.

 

Para preparar  a crema pasteleira:

Poñemos unha pota o baño María , vertemos en ela o azucre, as xemas de ovo a metade do leite o pau de vainilla ea peladura do limón raiada. Na outra metade do leite en frío desfacemos ven a maicena e engadímola tamén, Remover cunha varílla metálica sempre no mesmo sentido  ata que a mestura vaia tomando unha consistencia como de pomada. Cando teña consistencia de marmelada (é dicir, que non quede líquida) retiramos do lume  con unha manga pasteleira ou con unha culler, imos enchendo a cañas unha por unha antes de que se enfrie e espese.

En vez de crema pasteleira, tamén podemos enchelas de flan de vainilla (el niño por exemplo) engadindo o leite para preparalo a peladura do limón raiada.

  Dedícolle esta receta o noso seguidor Xoan que sempre deixa comentarios nas nosas recetas, por eso me imaxino que ha de ser un pouco goloso.


 

               

               

 

 

 

2 comentarios:

  1. Gracias, estaban muy ricas.Bicos Xoan

    ResponderEliminar
  2. bicos xoan sigue visitándonos e deixandonos os teus comentarios

    ResponderEliminar